Thursday, September 15, 2016

VALENCIA | EERSTE WEEK NAAR SCHOOL & SPAANSE LES

Vorige week plaatste ik een blogpost over mijn aller eerste week hier in Valencia (klik hier als je het artikel wil lezen). Omdat ik het echt enorm leuk vind om te schrijven en het nu al een van mijn meest gelezen artikelen is heb ik besloten om de komende tijd wekelijks, of eens in de twee weken, een update te schrijven.

Vrijdag ging de tweede week in. Ik voelde me niet zo heel lekker en heb daardoor ook vrij weinig gedaan. Ik ben heel even de stad in gelopen, die is immers maar een paar straten verderop, en ben daarna weer vrij snel naar huis gegaan. Onderweg naar huis ben ik meteen even boodschappen gaan doen en ben ik daarna met de fiets (met de boodschappen voorin het mandje) snel naar huis gefietst. Echt super Nederlands, en werd onderweg dus ook wel een paar keer vreemd aangekeken. 
Al een aantal dagen had ik behoorlijk last van mieren in mijn appartement. Die kwamen dan vanuit het plafond en liepen via de muur zo de keuken in. Elke keer als ik dan begon te koken liepen er zo een stuk of 40/50 mieren over het aanrecht. Echt heel erg vies, maar gelukkig is mijn huisbaas gekomen om dat probleem op te lossen. 

Zaterdag en zondag had ik niet heel veel gedaan. Zaterdag voelde ik me niet heel lekker, maar ben rond het eind van de middag naar het centrum gefietst om daarna samen met dat andere meisje van de HAN boodschappen te gaan doen bij een enorme winkel dichtbij de zee. Zo'n Carrefour, wat echt alles heeft; van kampeerspullen en speelgoed tot meubels en eten. Bepaalde dingen vinden blijft moeilijk. Zo heb ik nog steeds geen echte sambal, hüttenkaze of een betaalbare pot griekse yoghurt (0% vet) gevonden. Ook aan kleine porties doen ze niet. Zo hebben ze alleen maar gehakt vanaf een halve kilo, verkopen ze minstens 8 kippenpoten in een keer of koop je meteen 6 diepvries vissen.
De dagen zijn hier zo anders dan in Nederland. Je eet je lunch en je avondeten veel later dan normaal, en daardoor zijn je dagen gelijk een stuk langer en doe ik veel meer op 1 dag. Normaal zou ik rond een uur of 7/8 wel stoppen met nuttige dingen doen, terwijl ik hier gerust om 9 uur nog een keer de badkamer besluit grondig schoon te maken.

Maandag was dan mijn eerste echte schooldag. Ik had er echt enorm zin in, dat heb ik altijd na zo'n lange periode vakantie. Dan heb ik toch wel een enorme behoefte aan structuur. Hoewel mijn rooster nou niet bepaald structuur geeft (want ik heb echt op de raarste tijden les), het is toch wel fijn gevoel om iets zinnigs te doen.
Twee van de drie lessen die ik die dag had leken me best interessant, alhoewel er wel wat overeenkomsten zijn met wat ik al heb gehad op de HAN. Niet dat ik dat heel erg vind, heb zo meer tijd om te werken aan mijn Spaans (lees: leuke dingen te doen, haha!). Nee, ik wil wel echt mijn Spaans enorm verbeteren komende maanden. Ik heb al een cursus die ik zou kunnen volgen gevonden via school (en die maar 65 euro voor 60 lessen is) maar het is voor mij nog vrij onduidelijk hoe ik me daarvoor zou moeten aanmelden. Dingen zijn wat onduidelijk hier. Stukken onduidelijker dan het eraan toe gaat in Nederland, maar misschien komt dat ook door de taal barrière.

Ik heb al aardig wat mensen leren kennen die Maandag, al moet ik wel zeggen dat ik van veel de naam weer vergeten ben, maar dat komt nog wel. Voor mij was het niet zo heel erg wennen dat ik bijna niemand kende, omdat dit inmiddels al school nummer 9 (!) is voor mij. Wel had ik vaak moeite met contact leggen. Ik ben namelijk best wel verlegen en vind het ongemakkelijk om gesprekken met vreemden aan te gaan. Al een tijd geleden had ik voor mezelf besloten dat ik daar me echt overheen moest gaan zetten, en ik kan zeggen dat dat me aardig is gelukt.

Grappige side note: leraren geven hun telefoon nummer aan leerlingen, zodat ze kunnen bellen en vragen kunnen stellen. Iets wat ik nog nooit heb zien gebeuren. Zo raar, maar natuurlijk wel heel fijn.

Tweede dag school was aangebroken. Ik had er zin in! Vandaag was de aller eerste dag dat ik business Spaans zou krijgen, waar ik erg naar uitkeek. In de les aangekomen was het helaas een enorme wake-up call. De hele les was in het Spaans: inclusief het snelle praten en ingewikkelde woorden die ik niet kende. Ik kreeg wel mee over welke dingen ze het hadden, maar ik snapte echt voor geen meter wat ze nu precies zeiden. En toen kwam het ergste nog, je moest jezelf voor gaan stellen. Zat ik daar, met zwetende handjes en een trillend stemmetje. De rest van de klas heeft een veel hoger niveau dan ik heb, wat het nog eens extra eng maakte. Opzich, het lezen en schrijven gaat eigenlijk wel prima. Maar voor het praten heb ik heel veel tijd nodig om na te denken en voor het luisteren gaan ze gewoon echt veel te snel. Ik moet dus maar eens flink aan de slag. Of het haalbaar is om zoveel in te halen? Nah, ik weet het nog zo niet, maar ik kan het natuurlijk altijd proberen ook al is het echt extreem eng.

Woensdag en donderdag had ik even een dipje. Het vakantie gevoel is nu echt volledig weg, en ik begon me eigenlijk een beetje eenzaam te voelen. Ik had wel aardig veel mensen leren kennen, maar niet op het level dat je elkaar buiten school ook echt spreekt, maar dat komt vast nog wel. School is immers net een paar dagen bezig. Daarnaast mis ik mijn familie en mijn eigen kamer best wel.

Koken is trouwens nog steeds wel een dingetje. Ik vind koken op zich leuk om te doen, maar vooral om dan uitgebreid met anderen of te minste voor anderen te koken. Alleen voor jezelf koken is toch heel anders. Dan kan ik  nooit zo goed bedenken wat ik nou zou moeten koken, ook omdat je niet zoveel ingredienten wil gebruiken (want het is duur, en bewaren vind ik ook zoiets). Ik heb wel van alles in huis, maar het maken van combinaties zodat het een volwaardige maaltijd is, is toch wel lastig.

Donderdag had ik een soort van toets gemaakt, om mijn Spaans level te testen. Ik had voor grammatica, maar ook woordenschat, net een vijfje (en dat met een hele boel gokken). Daarom had ik besloten dat het misschien toch maar slim zou zijn om een ander vak te gaan kiezen, want dit is echt te hoog gegrepen. Ik heb een selectie gemaakt van een aantal vakken en hoop dat ik internationaal bedrijfsrecht ga krijgen. Maandag moet ik naar het international office om de mogelijkheden te bespreken, dus ben benieuwd!
Daarna ging ik rond 5 uur naar school, voor de enige les die ik had die dag. Kwam ik aan, was het lokaal helemaal leeg. Ik was 10 minuten te vroeg, dus dacht dat het daaraan lag. 40 minuten waren voorbij, denk een stuk of 10 leerlingen waren bij me in de klas komen zitten (wat heel weinig is, omdat we normaal rond de 40/50 leerlingen per les hebben) maar nog steeds geen leraar te bekennen. We zijn toen allemaal maar naar huis gegaan omdat we nu wel vrij zeker waren dat de leraar niet meer zou komen. Tsja, mijn school is wel een beetje chaotisch geregeld..

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen, en volgende week zal ik weer een update plaatsen!

Muchos besos y hasta la próxima semana